menu

Wpływ cukru na trądzik i starzenie się skóry. Mamy przykre wiadomości!

21.04.2017, godz. 13:00
kobieta-zmarszczki-uroda-lustro-kompleksy
foto: Materiały prasowe

Nie jest tajemnicą, że dieta ma ogromny wpływ na wygląd cery. To niestety jest smutna wiadomość dla wszystkim słodyczoholików - cukier powoduje trądzik i przyspiesza procesy starzenia się skóry. Dr Ewa Żabińska z Kliniki Czas Kobiety wyjaśnia zależność między glukozą a stanem skóry.

- Gdy zadajemy pytanie, co powoduje przedwczesne starzenie włókien elastynowych i kolagenu, to odpowiedź jest zaskakująco prosta. Zanim jej udzielę wyjaśnię krótko dlaczego tak jest. Starzenie się skóry dzielimy na wewnątrzpochodne i zewnątrzpochodne. Wewnątrzpochodne zależy do naszych genów, na zewnątrzpochodne starzenie skóry mają wpływ wszystkie czynniki zewnętrzne: ilość snu, dieta, aktywność fizyczna, stres, palenie papierosów, spożywanie alkoholu, ekspozycja na słońce. I teraz uwaga: ten ostatni czynnik to aż 80 proc. starzenia się skóry zewnątrzpochodnego, a cała reszta wpływa na pozostałe 20 proc...  A więc to słońce jest zasadniczym wrogiem skóry, sprawcą przedwczesnego starzenia. Nie wierzycie? Jeśli wystarczająco długo żyjecie, spójrzcie na swoją skórę na dłoniach oraz twarzy i porównajcie ją ze skórą na pośladkach. Zmarszczki, przebarwienia, plamy, poszerzone naczynka to efekt  przewlekłej ekspozycji na ultrafiolet, na którą jesteśmy skazani, nawet jeśli się nie opalamy, w obszarach gdzie skóra jest odsłonięta, a unikamy w miejscach chronionych przez odzież. W chwili urodzenia skóra jest taka sama np. na plecach i pośladkach, a potem przez noszenie kostiumu kąpielowego na plaży pośladki pozostają w dużo lepszej kondycji niż plecy.

Zmarszczki a glukoza

Glukoza z kolei to szkodliwa substancja, gdy jej nadmiar pozostaje w krwioobiegu. Tak się dzieje u pacjentów z cukrzycą. Istotą tej choroby jest upośledzone wprowadzanie glukozy do komórek i stała jej obecność we krwi. Dlatego też u pacjentów z cukrzycą tak ważne jest leczenie, aby nie dochodziło do przedłużonych okresów obecności nadmiaru glukozy we krwi, gdyż skutkuje to po latach uszkodzeniem tkanki łącznej, a w konsekwencji mikroangiopatii, makroangiopatii, neuropatii. Ludzie zdrowi nie mają tego problemu i obecność glukozy w pożywieniu nie ma wpływu na ich starzenie. Każdy z nas ma glukozę we krwi, jej poziom badamy sobie okresowo, bez niej nie możemy żyć, bo mózg pracuje tylko „na glukozie”. Jej stały nadmiar, podobnie jak wszystkich innych składników odżywczych może porowadzić oczywiście do nadwagi czy nawet otyłości.

Trądzik a glukoza

Dieta nie ma zasadniczego wpływu na przebieg trądziku, aczkolwiek u niektórych pacjentów dieta tzw. McDonald's czyli dużo cukrów prostych, nasyconych kwasów tłuszczowych, ostre przyprawy mogą go zaostrzać. Należy zatem zachęcać pacjentów do diety urozmaiconej i wyeliminowanie fast foodów, jednak nie ma żadnego uzasadnienia do eliminowania wszelkich słodyczy takich jak np. gorzka czekolada, owoce, gdyż nie poprawi to zmian skórnych ani odrobinę - wyjaśniła Dr Ewa Żabińska z Kliniki Czas Kobiety.

Zobacz: Stan skóry masz zapisany w swoich genach!

Przeczytaj też: Jak odzyskać młodzieńcze spojrzenie?

Źródło: YouTube
WIĘCEJ STYLU ŻYCIA