Ciasto dyniowe z olejem - proste, niedrogie i smaczne

2022-11-02
Ciasto dyniowe z olejem - proste, niedrogie i smaczne
Autor: Shutterstock Ciasto dyniowe z olejem możesz przygotować z puree dyniowego, które kupisz w supermarketach
łatwy
30 min
4

Ciasto dyniowe z olejem jest łatwe do przygotowania, niezbyt drogie i bardzo  smaczne. Warto je więc upiec na co dzień i od święta. Dodatek zdrowej dyni, bogatej w błonnik pokarmowy i beta karoten, sprawia, że to ciasto jest nieco mniejszym grzechem przeciwko zdrowiu.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 180 g cukru 
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 130 g oleju  np. rzepakowego
  • 180 g puree z dyni
  • Lukier cytrynowy
  • łyżka soku z cytryny
  • ok. 40 g cukru pudru
  • garść płatków migdałowych
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nastawić na180 stopni C, grzanie góra – dół, bez termoobiegu. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
  • Do miski przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodać sól i cukier. Wymieszać.
  • Do suchych składników wbić jajka, wlać olej i dodać puree z dyni. Wymieszać dokładnie, ale jak najkrócej i delikatnie.
  • Do przygotowanej formy wlać ciasto i wyrównać z wierzchu.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, po czym obniżyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze ok. 10 min (lub troszkę dłużej), do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto wyjąć na blat i zostawić do lekkiego ostudzenia.
  • Przygotować lukier - cukier puder przesypać przez sitko do miseczki, wlać sok wyciśnięty z cytryny i utrzeć, aż masa będzie płynna. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować. Wierzch posypać płatkami migdałów, uprażonymi lekko na suchej patelni
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Zobacz nasze inne przepisy na ciasta dyniowe