Czego potrzebujesz:
1 i 1/2 szklanki maku
50 g oleju kokosowego
2 duże banany
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki mielonych migdałów
1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki wiśni (dowolnych)
50 g ciemnej czekolady
2 łyżki likieru migdałowego
Sposób przygotowania:
Mak należy wysypać na sitko i przelać wrzątkiem. Dobrze byłoby go zmielić, ale jeśli nie mamy sprzętu - ugotujmy go w 2 szklankach wody (gotujemy do momentu aż się wchłonie woda) i po tym zabiegu zmielmy go ręcznym blenderem.
Do maku dodajemy olej kokosowy, i rozpaćkane widelcem banany (można je zblendować). Dodajemy wiórki kokosowe, mielone migdały, rodzynki, wiśnie, startą czekoladę, likier i całość mieszamy. Masa powinna być słodka - w razie potrzeby dodajmy więcej słodyczy.
Masę wykładamy na tortownicę i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 40 minut aż makowiec będzie sztywny.