Twarożek rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki:
2 plastry sera twarogowego półtłustego (80 g)
3 łyżki jogurtu naturalnego
6 rzodkiewek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 kromki chleba żytniego razowego
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować?
Warzywa umyj i osusz. Ser twarogowy wymieszaj z jogurtem naturalnym, dodaj pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i dopraw solą morską. Gotowy twarożek podawaj z pieczywem żytnim razowym.
Cytrusowa sałatka z rodzynkami
Składniki:
1/2 średniej pomarańczy
1/4 średniego grejpfruta
1 średnie kiwi
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka rodzynek
Jak przygotować?
Owoce umyj, obierz i pokrój na kawałki. Wymieszaj z jogurtem naturalnym i posyp rodzynkami.
Jogurtowa owsianka z kiwi i suszonymi morelami
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 proc. tłuszczu (175 g)
1 średnie kiwi
4 suszone morele
1 łyżka posiekanych migdałów
Jak przygotować?
Płatki zalej jogurtem i wstaw na noc do lodówki. Rano dodaj pokrojone w kostkę kiwi, posiekane morele i migdały. Całość wymieszaj.
Zobacz: Jak udekorować mieszkanie na Wielkanoc? Oto świąteczne dodatki do wystroju wnętrz
Przeczytaj też: Przepisy na Wielkanoc od Magdy Gessler