Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów

2021-04-01
Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów
Autor: Shutterstock Gazpacho - przepis na andaluzyjski chłodnik z pomidorów
łatwy
20 min
4

Gazpacho to hiszpańska zupa jedzona na zimno, tak jak nasz chłodnik. Jej podstawowym składnikiem są dojrzałe na słońcu pomidory. Jeśli nie mamy czasu na chłodzenie gazpacho po przyrządzeniu - do zupy dodajemy kilka kostek lodu. Gazpacho można jeść miksowane albo krojone w małą kosteczkę.

Zobacz przepis: Chłodnik litewski z jajkiem 

SKŁADNIKI

  • 750 g pomidorów
  • pół ogórka
  • czerwona cebula
  • mała czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sok z połówki cytryny
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 25 g masła
  • sól
  • pieprz
  • mięta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparz, obierz ze skóry, z papryki wykrój gniazdo nasienne. Zmiksuj pomidory, obranego ogórka, paprykę, cebulę.
  • Czosnek wyciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą (łyżka, góra dwie) i sokiem z cytryny. Czosnek i zmiksowane warzywa wymieszaj z bulionem warzywnym, dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Podawaj z listkami mięty i grzankami.