Spiżarnia Super Expressu: Marynaty z warzyw - korniszony i kapusta z jabłkiem

2014-08-28 4:00

Jak zrobić pyszne korniszony i kapustę z jabłkiem na zimę? Sprawdź i wypróbuj nasze przepisy!

Korniszony

Składniki:

2 kg małych ogórków

zestaw przypraw do każdego słoika:

3 ziarnka pieprzu, 3 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek gorczycy, 0,5 ząbka czosnku, kawałeczek korzenia chrzanu, gałązka kopru

zalewa:

2 szklanki octu 6 proc.

4 szklanki wody

2 łyżki soli

4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Na dno każdego słoika wrzucić przyprawy, ciasno ułożyć umyte ogórki, dodać zalewę i zakręcić słoiki. Pasteryzować gotując przez 15 minut na wolnym ogniu. Po wystygnięciu położyć słoiki dnem do góry i sprawdzić, czy nie ciekną.

Zobacz: Przepis na CYDR. Jak zrobić domowy cydr jabłkowy w ramach akcji #JedzJabłka

Kapusta czerwona z jabłkami

Składniki:

2,5 kg kapusty czerwonej

1,5 kg kwaśnych jabłek

1 kg cebuli

zalewa:

2 l wody

3/4 szklanki octu 6 proc.

1,5 szklanki cukru

2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować, jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę drobno pokroić. Wymieszać, włożyć do garnka i zalać zalewą. Gotować 15-20 minut. Włożyć do słoików i dopełnić zalewą. Słoiki pasteryzować ok. 15 minut.

Marynowane

pomidory

Składniki:

3 kg pomidorów

zalewa:

9 szklanek octu winnego

9 szklanek wody

1 szklanka cukru

1 łyżka soli

kilka główek czosnku

6 g gorczycy

3 ostre papryki

15 liści laurowych

6 łyżek ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone pomidory ułożyć w słoikach i posypać ziołami prowansalskimi. Zagotować wodę z octem, dodać czosnek, sól, cukier, liście laurowe, paprykę i gorczycę. Pomidory zalać zalewą. Zamknąć słoiki, pasteryzować 20 minut.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki