Korniszony
Składniki:
2 kg małych ogórków
zestaw przypraw do każdego słoika:
3 ziarnka pieprzu, 3 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek gorczycy, 0,5 ząbka czosnku, kawałeczek korzenia chrzanu, gałązka kopru
zalewa:
2 szklanki octu 6 proc.
4 szklanki wody
2 łyżki soli
4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Na dno każdego słoika wrzucić przyprawy, ciasno ułożyć umyte ogórki, dodać zalewę i zakręcić słoiki. Pasteryzować gotując przez 15 minut na wolnym ogniu. Po wystygnięciu położyć słoiki dnem do góry i sprawdzić, czy nie ciekną.
Zobacz: Przepis na CYDR. Jak zrobić domowy cydr jabłkowy w ramach akcji #JedzJabłka
Kapusta czerwona z jabłkami
Składniki:
2,5 kg kapusty czerwonej
1,5 kg kwaśnych jabłek
1 kg cebuli
zalewa:
2 l wody
3/4 szklanki octu 6 proc.
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować, jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, cebulę drobno pokroić. Wymieszać, włożyć do garnka i zalać zalewą. Gotować 15-20 minut. Włożyć do słoików i dopełnić zalewą. Słoiki pasteryzować ok. 15 minut.
Marynowane
pomidory
Składniki:
3 kg pomidorów
zalewa:
9 szklanek octu winnego
9 szklanek wody
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
kilka główek czosnku
6 g gorczycy
3 ostre papryki
15 liści laurowych
6 łyżek ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone pomidory ułożyć w słoikach i posypać ziołami prowansalskimi. Zagotować wodę z octem, dodać czosnek, sól, cukier, liście laurowe, paprykę i gorczycę. Pomidory zalać zalewą. Zamknąć słoiki, pasteryzować 20 minut.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail