Przepisy na romantyczną kolację walentynkową

2015-02-13 14:00

Walentynki to czas na romantyczną kolację przy świecach. Co można ugotować na dzień zakochanych? Oto przepisy na walentynkowe dania!

Walentynki to okazja na przygotowanie wyjątkowej potrawy. Zaskocz ukochanego smacznym daniem i wciel w życie powiedzenie "Przez żołądek do serca". Oto nasze propozycje na walentynkowe dania.

Zobacz: Romantyczna kolacja walentynkowa może uratować związek!

Grillowane krewetki Scampi

Składniki: 1/4 szkl oliwy z oliwek, 1/4 szkl soku z cytryny, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka rozgniecionego czosnku, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki rozgniecionej czerwonej papryki w płatkach, 700 g średnich krewetek, obranych i odżyłowanych

W dużej misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, natką pietruszki, czosnkiem i pieprzem. Dodaj krewetki i lekko podrzucaj miską, aby się dobrze pokryły marynatą. Wstaw do lodówki na około 30 minut.

Rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Nadziej krewetki na patyczki do szaszłyków, wkłuwając patyczek przy ogonie i przy głowie.

Lekko posmaruj ruszt olejem. Grilluj z każdej strony po ok. 2-3 minuty lub do momentu, gdy przestaną być przezroczyste.

Spaghetti carbonara

Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 200 ml śmietany, 1 jajko, 100 g startego sera emmentaler, sól i czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, łyżka masła, 150 g wędzonego boczku lub pancetty, starty parmezan do posypania

Ugotuj makaron. W międzyczasie w misce wymieszaj trzepaczką śmietanę z jajkiem i serem żółtym. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Odcedź makaron, kiedy będzie ugotowany al dente. W głębokiej patelni rozpuść trochę masła, dodaj pokrojony w kostkę boczek i krótko go podsmaż. Dodaj makaron i polej sosem śmietanowym. Dobrze wymieszaj i odstaw na około 2 minuty. Podawaj na gorąco posypane parmezanem.

Zobacz też: Prezent walentynkowy LAST MINUTE! Co podarować partnerowi?

Indyk w kokosie

Składniki: 500 g piersi z indyka, puszka mleczka kokosowego, 4 łyżki wiórków kokosowych, 4 plastry ananasa, ok. 5 pełnych garści makaronu muszle (lub innego ulubionego), łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki zimnej wody, peperoncino, ok. 1/2 cm świeżego imbiru, sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa, olej

Oczyść mięso i pokrój na paski. Posiekaj imbir. Do miseczki wsyp curry, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, imbir. Zalej olejem (około 1/2 szklanki). Dokładnie wymieszaj marynatę i włóż do niej indyka.

Część marynaty przelej na patelnię i poczekaj, aż się nagrzeje. Dorzuć indyka i smaż około 3 minuty z każdej strony. Resztę marynaty przelej do rondelka. Dodaj mleczko kokosowe, wiórki, pokrojone w kostkę plastry ananasa i podsmażonego indyka. Duś na małym ogniu przez 20 minut. Ugotuj makaron i dodaj go do sosu. Dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane pietruszką i ostrą papryczką.

Sałatka z grejpfrutem i krewetkami

Składniki: ząbek czosnku, 1 cm świeżego imbiru, papryczka chili, 30 średnich mrożonych krewetek, sok z 1 limonki, 3 łyżki oliwy, 2 dymki, czerwony grejpfrut, żółty grejpfrut, 2 owoce mango, 2 łyżki oleju sezamowego, sól, pieprz, 12 listków bazylii, łyżka ziaren sezamu

Obierz imbir i czosnek, a następnie drobno posiekaj. Z papryczki usuń pestki i pokrój ją. Zdejmij pancerzyki z krewetek. Ułóż je w miseczce i polej kilkoma kroplami soku z limonki oraz łyżką oliwy. Dodaj czosnek, imbir i paprykę, po czym odstaw, aby się przemacerowały.

Dymkę posiekaj, a grejpfruty obierz z białych błon. Wykrój cząstki. Mango obierz i pokrój w paski. Listki bazylii przepłucz pod bieżącą wodą i osusz. Grejpfruty, mango, listki bazylii i dymkę delikatnie wymieszaj w misce. Skrop sokiem z limonki i łyżką oleju sezamowego. Oprósz odrobiną soli i pieprzu. Ponownie wymieszaj i ułóż na talerzach.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy. Usmaż krewetki z ziarnami sezamu, polewając je marynatą. Gotowe krewetki dodaj do sałałatki z mango.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki