Surówka z ogórków małosolnych i rzodkiewek

2021-03-29
Surówka z ogórków małosolnych i rzodkiewek
Autor: Shutterstock Surówka z ogórków małosolnych i rzodkiewek
łatwy
10 min
4

Surówka z ogórków małosolnych, rzodkiewek i kiełków słonecznika to przepis na samo zdrowie. Wiosenne kolory i smaki pobudzą nas do życia i dodadzą energii. Przygotowuje się ją w 10 minut.

Jeśli rzodkiewki zrobiły się lekko miękkie, warto je (razem z liśćmi) wrzucić do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Po kilku minutach odzyskają jędrność.

SKŁADNIKI

  • 3 średniej wielkości ogórki kiszone, małosolne
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3/4 pęczka szczypiorku
  • 1/2 tacki kiełków słonecznika
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewkę, szczypior, kiełki opłukać i osuszyć.
  • Szczypior posiekać, rzodkiewkę i ogórki pokroić w krążki. Można też dodać drobno pokrojone ładne liście rzodkiewek.
  • Wrzucić do salaterki i wymieszać, dodać kiełki (można je pociąć, jeśli są za długie), skropić oliwą, doprawić.