kopytka

i

Autor: East News

Przepisy na czas Wielkiego Postu

2016-02-10 17:00

Przez całej okres Wielkiego Post nie obowiązuje post ścisły (tak jak w Środę Popielcową czy Wielki Piątek), jednak warto w tym czasie spożywać lekkie dania. Oto przepisy na czas Wielkiego Postu, które mogą wykorzystać wszystkie wierzące osoby.

Kopytka z dowolonym sosem

1 kg ziemniaków
400 g mąki pszennej
1 jajko
sól

Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij gorące ziemniaki przez praskę. Gdy wystygną, dodaj jajko, sól, 250 g mąki. Wszystko zagnieć. Oprusz mąką stolnicę, zagniataj masę i dodawaj do niej pozostałą mąkę. Kolejnym krokiem jest wałkowanie. Stwórz 2 grube placki, pokrój je w paski o szerokości 2-3 cm. Każdy z paskór uformuj na wałeczki, obtocz mąką i lekko rozpłaszcz. Krój na 2 cm kawałki i gotuj w osolonej wodzie. Gotowe! Zrób dowolny, ulubiony sos lub spożywaj bez dodatków.

Placki bananowe

3 jajka
5 łyżek mąki
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżki śmietalny
2 banany

Obierz banany i pokrój je na plasterki. Do pojemnika wrzuć kawałki bananów i jajka. Wszystko zblenduj ze sobą. Dodaj pozostałe składniki. Zblenduj wszystko jeszcze raz. Na rozgrzany olej (najlepiej kokosowy) wylewaj porcje masy. Smaż do uzyskania złotego koloru. Gotowe!

Śledź w kremie z mleczu

Filety śledziowe (5 szt.);
olej słonecznikowy 0,5 l;
1 cebula;
1 cytryna
szklanka majonezu;
pół szklanki kwaśnej śmietany;
mlecz ze śledzia 2 szt.;
łyżka octu spirytusowego;
pieprz

Filety zalać olejem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i obraną ze skóry i pokrojoną w plastry cytrynę. Połączyć majonez, śmietanę i przetarty przez sito mlecz, doprawiając pieprzem i octem. Filety układać na talerzu, polać kremem z mleczu i dekorować cząstką cytryny i gałązką kopru.

Sałatka śledziowa poznańska

Filety ze śledzia w oleju (4 szt.);
5 ziemniaków sałatkowych;
5 jajek;
2 ogórki konserwowe;
4 łyżki majonezu;
pęczek natki pietruszki;
sól i pieprz

Wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości, następnie ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę. Jajka ugotuj na twardo (1 odłóż, bo będzie dekoracją), ostudź i pokrój w kostkę. Pokój w kostkę śledzie i ogórki. Posiekaj natkę. Starannie wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Najlepiej smakuje schłodzona!

Zobacz: Co można jeść w czasie Wielkiego Postu?

Przeczytaj też: Środa Popielcowa 2016. Kiedy wypada Popielec?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki