Kopytka z dowolonym sosem
1 kg ziemniaków
400 g mąki pszennej
1 jajko
sól
Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij gorące ziemniaki przez praskę. Gdy wystygną, dodaj jajko, sól, 250 g mąki. Wszystko zagnieć. Oprusz mąką stolnicę, zagniataj masę i dodawaj do niej pozostałą mąkę. Kolejnym krokiem jest wałkowanie. Stwórz 2 grube placki, pokrój je w paski o szerokości 2-3 cm. Każdy z paskór uformuj na wałeczki, obtocz mąką i lekko rozpłaszcz. Krój na 2 cm kawałki i gotuj w osolonej wodzie. Gotowe! Zrób dowolny, ulubiony sos lub spożywaj bez dodatków.
Placki bananowe
3 jajka
5 łyżek mąki
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżki śmietalny
2 banany
Obierz banany i pokrój je na plasterki. Do pojemnika wrzuć kawałki bananów i jajka. Wszystko zblenduj ze sobą. Dodaj pozostałe składniki. Zblenduj wszystko jeszcze raz. Na rozgrzany olej (najlepiej kokosowy) wylewaj porcje masy. Smaż do uzyskania złotego koloru. Gotowe!
Śledź w kremie z mleczu
Filety śledziowe (5 szt.);
olej słonecznikowy 0,5 l;
1 cebula;
1 cytryna
szklanka majonezu;
pół szklanki kwaśnej śmietany;
mlecz ze śledzia 2 szt.;
łyżka octu spirytusowego;
pieprz
Filety zalać olejem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i obraną ze skóry i pokrojoną w plastry cytrynę. Połączyć majonez, śmietanę i przetarty przez sito mlecz, doprawiając pieprzem i octem. Filety układać na talerzu, polać kremem z mleczu i dekorować cząstką cytryny i gałązką kopru.
Sałatka śledziowa poznańska
Filety ze śledzia w oleju (4 szt.);
5 ziemniaków sałatkowych;
5 jajek;
2 ogórki konserwowe;
4 łyżki majonezu;
pęczek natki pietruszki;
sól i pieprz
Wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości, następnie ostudź, obierz i pokrój w kosteczkę. Jajka ugotuj na twardo (1 odłóż, bo będzie dekoracją), ostudź i pokrój w kostkę. Pokój w kostkę śledzie i ogórki. Posiekaj natkę. Starannie wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Najlepiej smakuje schłodzona!
Zobacz: Co można jeść w czasie Wielkiego Postu?
Przeczytaj też: Środa Popielcowa 2016. Kiedy wypada Popielec?