Przepisy na szybkie potrawy, idealne dla zapracowanych kobiet!

2015-03-13 18:00

Pełnowartościowe i zbilansowane potrawy to podstawa zdrowia i pięknej figury. Niestety, kobietom często się wydaje, że przygotowanie takich posiłków zabiera bardzo dużo czasu i stawiają na gotowe porawy, które wystarczy podgrzać w mikrofali. To błąd! Udowadniamy, że zdrowe jedzenie możesz zrobić w kilka minut! Oto przepisy.

Współczesne kobiety są nie tylko matkami i paniami domów, ale także pracownicami korporacji lub bizneswomen. Nic więc dziwnego, że przy tylu obowiązkach ciężko jest im znaleźć czas na przygotowanie skomplikowanych i zdrowych posiłków dla całej rodziny. Zbilansowana dieta to jednak podstawa zdrowego stylu życia i gwarancja idealnej figury. Jak więc można pogodzić wszystkie zadania? Czy można w krótkim czasie przygotować zdrowe posiłki? Okazuje się, że tak! Justyna Kozłowska zdradziła swoje przepisy na pyszne i szybkie dania w programie Dzień Dobry TVN. Kobieta jest nie tylko prezenterką, wokalistką, ale i matką dwójki dzieci. Doskonale więc zna problemy, z jakimi borykają się zapracowane mamy. Prezenterka pokazała, że z dwóch puszek tuńczyka można zrobić smaczne kotlety rybne, a z awokado przepyszną pastę, zastępującą masło. Oto przepisy Justyny Kozłowskiej na oryginalne dania, które zrobisz w kilkanaście minut!

Zobacz też:Jak zachęcić dziecko do jedzenia? Oto przepisy na pyszne potrawy dla najmłodszych!

Jedzenie na szybko do chleba

Pasta z awokado

Składniki: jedno dojrzałe awokado, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz, papryczka chili

Przygotowanie: Wyciśnij ząbek czosnku i utrzyj z solą. Następnie dodaj rozgniecione awokado, pieprz oraz pokrojoną papryczkę chili.

Hummus buraczany

Składniki: szklanka cieciorki, 3 łyżki pasty sezamowej, 1 pieczony burak, 1-2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, odrobina oliwy z oliwek

Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. To wystarczy, pasta jest już gotowa.

Zobacz: ORTOREKSJA to nowa i niebezpieczna choroba. Jak się objawia?

Jedzenie na szybko na obiad

Makaron z warzywami i kotleciki z tuńczyka

Składniki: pół opakowania dowolnego makaronu, 1/3 cukinii, kilka pomidorów suszonych, czarne oliwki, przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, 2 opakowania tuńczyka w kawałkach w puszce lub szkle, jajko, bułka tarta, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Usmaż cukinię, dodaj przecier pomidorowy oraz suszone pomidory, czarne oliwki, pieprz, sól i zioła prowansalskie. Na końcu dodaj ugotowany makaron. Teraz zrób kotlety z tuńczyka. Do miski wrzuć tuńczyka, jedno jajko, sól, pieprz, natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Smaż kilka minut na każdej ze stron.

Kuskus z warzywami i pieczone piersi kaczki

Składniki: szklanka kaszy kuskus, 1/3 cukinii, połowa papryki, mała marchewka, cebula, 2 piersi kaczki, majeranek, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Ugotuj 1 i 1/4 szklanki wody i dodaj kaszę kuskus. Po 5 minutach kasza jest gotowa. Na patelni usmaż marchewkę (wcześniej ją pokrój w cienki plastry), cebulę, paprykę i cukinię. Dodaj pieprz i sól. Gdy warzywa zrobią się miękkie, dodaj do nich kaszę. W międzyczasie natrzyj piersi kaczki majerankiem i solą. Dodaj też pieprz. Tak przygotowane piersi włóż do naczynia żaroodpornego skórą do góry i piecz je w temp. ok 200 stopni przez 45 minut.

Zapisz się: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki