Spiżarnia Super Expressu: Dania gotowe cz. 1 PAPRYKA w roli głównej

2014-08-30 4:00

Wypróbuj przepisy na zimowe przetwory!

Zimowa sałatka na ciepło

Składniki:

1,5 kg kolorowej papryki

1 kg pomidorów

0,5 kg kabaczków

1 pietruszka

1 marchewka

2 ząbki czosnku

10 ziarenek pieprzu

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki octu winnego

2 łyżki soli

50 g cukru

Sposób przygotowania:

Paprykę i kabaczki oraz obrane ze skórki pomidory pokroić w plastry. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plastry, czosnek posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w garnku i odstawić na godzinę. Potem doprowadzić do wrzenia, gorącą przełożyć do słoików. Zamknąć, postawić do góry dnem do wystygnięcia.

Porada

Jak przygotować słoiki na przetwory

Przed pasteryzacją słoiki myjemy w gorącej wodzie z detergentem, dobrze płuczemy i gotujemy w wodzie. Możemy też wyprażyć je w piekarniku. Wkładamy do zimnego piekarnika, ogrzewamy do 100şC i po 10 minutach wyjmujemy. Uszczelki myjemy, dobrze płuczemy, wyparzamy wrzątkiem. Po osuszeniu przecieramy spirytusem. Najlepsze są słoiki typu twist. Jeśli mamy słoiki używane, sprawdźmy, czy nie są wyszczerbione i czy wieczka nie są krzywe. Wieczka mogą być wykorzystywane do pasteryzacji tylko 3-4 razy. Nawet mała nieszczelność spowoduje, że do środka dostanie się powietrze i namnożą się bakterie, co grozi zepsuciem przetworu. Pamiętajmy, że czas pasteryzacji liczymy

od chwili, gdy zagotuje się woda w garnku.

Domowe leczo

Składniki:

2 kg papryki

1 kg cebuli

1 kg cukinii

1,5 kg pomidorów

papryka w proszku

olej do smażenia

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne. Pokroić paprykę, cebulę, cukinie i pomidory. Na patelni podsmażyć krótko warzywa porcjami. Przełożyć do garnka, dusić przez 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i papryką. Gorącą potrawą napełnić słoiki, pozostawiając 2-3 cm od góry wolnej przestrzeni. Na wierzch każdego słoika wlać łyżkę oleju, zakręcić i pasteryzować 20 minut.

Paprykarz

Składniki:

3 kg pomidorów

0,5 kg cebuli

0,5 kg marchwi

3 papryki o różnych kolorach

1 szklanka ryżu

0,5 szklanki oleju

2 łyżki octu 10-proc.

papryka w proszku

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno pokroić, papryki pokroić w małą kostkę. Warzywa gotować w małej ilości wody przez 60 minut. Dodać ryż, ocet i olej, doprawić i gotować jeszcze 30 minut, często mieszając. Gorący paprykarz przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 30 minut.

Zobacz: Przepisy Super Expressu: Przetwory i marynaty z warzyw: PAPRYKA i CEBULA

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki