Marynowane ogórki kanapkowe

2021-03-29
Marynowane ogórki kanapkowe
Autor: Shutterstock Marynowane ogórki w plastrach pasuję do wielu kanapek. 
łatwy
45 min
4

Domowe marynowane ogórki w plastrach to numer jeden na liście domowych przetworów. Wyrośnięte po obfitych deszczach duże ogórki, warto pokroić na plastry i zamienić na smaczny dodatek na kanapek. Marynowane ogórki kanapkowe świetnie smakują z plastrami wędlin lub pieczeni. Pasują również do kanapki w stylu duńskim: na ciemnym chlebie z solonym śledziem i cebulką. Warto mieć słoik marynowanych ogórków kanapkowych w swojej spiżarni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Polecamy również przepisy na:

Pikle z ogórków w occie winnym - sprawdzony przepis

Pikle ogórkowe z musztardą: przepis

Pikle z kalafiorem, ogórkiem, marchewką i papryką - ciekawe przetwory na zimę

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ogórków średniej wielkości
  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • 1 i ¾ szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 1 i ¾ szklanki cukru
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1 płaska łyżka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (za pomocą krajalnicy lub ostrym nożem). Ułożyć dość ciasno w słoikach.
  • W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Dodać ocet i gotować całość pod przykryciem przez ok. 5 minut.  Zalać ogórki zalewą, zakręcić słoiki i wstawić je do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać słoiki w garnku gorącą wodą, do 3/4 ich wysokości i przykryć pokrywką. Pasteryzować w garnku lub piekarniku. Od chwili pojawienia się w słoikach pęcherzyków powietrza gotować około 5-7 minut. Ogórki powinny zmienić kolor z ciemno zielonego na jasno zielony.
  • Po tym czasie wyciągnąć słoiki z garnka na deseczkę i przykryć je ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Ogórki najlepiej smakują po miesiącu leżakowania, chociaż można się na nie skusić już po 2 tygodniach.  Im bardziej się "przegryzą" tym będą lepsze w smaku.