kobieta, jedzenie, łyżka, dieta

i

Autor: East News

Co jeść, aby mózg pracował efektywniej?

2016-03-10 14:00

To, jak nasz mózg pracuje i na ile jest efektywny zależy m. in. od naszej diety i składników odżywczych, jakie dostarczamy naszemu organizmowi. Warto, aby dieta była bogata w kwasy omega-3, witaminę B i B12, glukozę, a także potas i cynk. Sprawdź, w których produktach je znajdziesz.

Istnieje wiele ćwiczeń i metod, które poprawią naszą pamięć i ogólną pracę mózgu. Jednak najprostszym sposobem jest wzbogacenie swojej codziennej diety o produkty, które zwiększą jego efektywność. Odpowiednia dieta może zdziałać cuda i być najlepszym paliwem dla mózgu. Oto lista produktów, które należy wprowadzić do jadłospisu, aby umysł pracował sprawniej:
1. Produkty bogate w glukozę - glukoza jest niezbędna do prawidłowej pracy mózgu. Można próbować zdrowych źródeł glukozy, takich jak nasiona, kasze, ziemniaki czy soczewica.
2. Produkty bogate w potas i cynk - Hipokamp, czyli ośrodek pamięci potrzebuje tych dwóch składników do sprawnej pracy, dlatego warto dołączyć do swojej diety np. przekąski w postaci orzechów czy nasion, winogron, bananów czy pestek dyni.
3. Produkty bogate w kwasy omega-3 - mają spory wpływ na nasze zdolności intelektualne. Znajdziesz je w rybach.
4. Witamina B - jest odpowiedzialna za budowanie komórek nerwowych, które z kolei zapewniają sprawną komunikację między neuronami. W tę witaminę bogate są produkty takie jak: mleko, fasolka szparagowa, groch i kasze.
5. Mięso i soja - zawierają witaminę B12, która sprzyja koncentracji mózgu.
6. Woda - pobudza krążenie, zapewnia dostawę tlenu i składników odżywczych.

Zobacz: 5 mitów na temat alkoholu

Przeczytaj też: Wyliczasz BMI? Przestań to robić! Oto największy MIT BMI

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki