Cukier POSTARZA. Jedzenie słodyczy przyspiesza powstawanie zmarszczek

2011-07-23 16:30

To zła wiadomość dla wszystkich, którzy lubią słodycze. Cukier postarza, sprawia, że szybciej powstają zmarszczki, a skóra traci zdolność do regeneracji.

Dowiedziono, że cukry proste sprawiają, że nasza skóra starzeje się szybciej. Zmarszczki, które powstają na naszym ciele nie regenerują się.

Cukier przyspiesza rozkład kolagenu i elastyny. To sprawia, że skóra staje się mniej jędrna. Węglowodany osadzają się na włóknach kolagenowych, które w następstwie tracą swoją sprężystość.

Jeżeli jemy duże ilości słodyczy nasza skóra traci zdolność do odnowy i staje się bardziej podatna na uszkodzenia przez promienie słoneczne.

Węglowodany proste wystepują nie tylko w białym cukrze, ale także w brązowym i w miodzie - czytamy w miesięczniku "Kobieta i życie". Jeżeli chcemy zachować młody wygląd na dłużej powinniśmy ograniczyć słodycze.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają