kobieta, jedzenie, łyżka, dieta

i

Autor: East News

Lista szkodliwych barwników w jedzeniu. Uważaj na GROŹNE E!

2017-03-02 16:00

Ciężko jest unikać chemii w jedzeniu, bo prawie w każdym produkcie znajdują się barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze czy emulgatory. Warto jednak poznać najgroźniejsze z nich i wyeliminować je z codziennej diety. Długotrwałe i częste spożywanie chemii w jedzeniu może prowadzić do rozwoju groźnych chorób, nawet nowotworowych.

Barwniki E100 - E199

E 102 tartrazyna
Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy, esencje owocowe
Działanie: reakcje alergiczne, bezsenność, depresja, nadpobudliwość, dekoncentracja.

E 104 żółcień chinolinowa
Występowanie: cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast, napoje gazowane
Działanie: wysypka, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby.

E 110 żółć pomarańczowa
Występowanie: żele, gumy do żucia, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe
Działanie: nasilenie objawów astmy, nadpobudliwość u dzieci, nowotwory wątroby

E 122 azorubina
Występowanie: lody, budynie, wyroby piekarnicze i cukiernicze, aromatyzowane napoje
Działanie: nadpobudliwość, groźny dla astmatyków

E 123 amarant
Występowanie: kasze, ciasta w proszku, płatki zbożowe, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje
Działanie: podejrzany o działanie rakotwórcze

E 124 czerwień koszenilowa
Występowanie: lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku, kolorowe napoje alkoholwe
Działanie: może pobudować nadpobudliwość u dzieci

E 127 erytrozyna
Występowanie: koktajle wiśniowe, owoce konserwowane z wiśniami
Działanie: powoduje trudności w nauce, dekoncentrację, groźny dla osób z chorą tarczycą

E 131 błękit patentowy
Występowanie: lody, barwione słodycze
Działanie: powoduje uwalnianie histaminy

E 132 indygotyn
Występowanie: lody, wypieki, napoje, słodycze, herbatniki
Działanie: podejrzany o działanie rakotwórcze, nadpobudliwość, reakcje alergiczne

E 150a - E 150d karmel
Występowanie: słodycze, herbaty rozpuszczalne, alkohole
Działanie: problemy żołądkowo-jelitowe

E 173 aluminium
Występowanie: cienka warstwa na ozdobach ciast i tortów
Działanie: może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu krwionośnego, nerwowego oraz rozrodczego.

E 180 litorlubina
Występowanie: sery
Działanie: reakcje alergiczne, bezsenność, nadpobudliwość, katar sienny, problemy żołądkowo-jelitowe

Zobacz: Co jeść, aby mózg pracował efektywniej?

Przeczytaj też: Odchudzasz się? Zjedz sushi!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki