Posadź zioła w domu

2010-11-02 3:00

Uprawianie ziół w domowym zaciszu ma same zalety. To idealna propozycja dla miłośników ogrodnictwa, ale nie tylko.

W większości naszych domów do przygotowywania potraw używamy mieszanek suszonych ziół, sprzedawanych w papierowych lub foliowych torebkach. Tymczasem dużo zdrowsze i o niebo smaczniejsze są świeże zioła, wyciągnięte z ziemi. Nieoceniona pozostaje też satysfakcja z obserwacji własnoręcznie wyhodowanych roślinek.

Od czego zacząć

Przede wszystkim musimy się zaopatrzyć w specjalne pojemniczki i odpowiednią glebę do wysadzania ziół. Niezbędne będą także nasiona. Gotowe sadzonki możemy kupić w sklepach, np. supermarketach, jednak ze względu na specyficzne warunki ich przechowywania nie są one zbyt trwałe i po kilku dniach mogą nam zwiędnąć. Zanim założymy uprawę, musimy zdecydować, jakie gatunki ziół będą dla nas najlepsze. Jeśli chcemy, aby w domu rozpościerał się piękny zapach, wybierzmy lawendę. Gdy wolimy, by zioła służyły nam głównie w kuchni, zdecydujmy się na te bardziej użytkowe (przyprawy).

Odpowiednie warunki

By móc cieszyć się własną uprawą ziół, trzeba o nią odpowiednio zadbać. Przede wszystkim nie zapominać o podlewaniu, ale też nie przesadzać z ilością wody, żeby nie przelać roślinek! Zanim zaczniemy naszą domową uprawę, warto także zagłębić się w wiedzy na temat pochodzenia ziół. Duża ich część, np. bazylia czy lawenda, pochodzi z krajów o klimacie znaczniej cieplejszym od naszego. Powinniśmy tym gatunkom zapewnić odpowiednie warunki - ciepło i dużo słońca. By móc jak najdłużej czerpać z ziół to, co najlepsze, nie warto ich także zbyt "eksploatować", np. urywać zbyt wielu gałązek za jednym razem.

Idealne miejsce dla domowego ogródka

Najłatwiej jest założyć taką uprawę na parapecie. Rośliny mają tam zapewniony stały dostęp do światła i nie zajmują zbyt dużo miejsca, tak cennego w kuchni. Możemy też kupić (lub wykonać samodzielnie) specjalne stelaże na wiszące doniczki i tam umieścić zioła. Wybierając miejsce dla takiej uprawy, trzeba jednak zwrócić uwagę na to, czy rośliny będą tam miały wystarczający dostęp do światła. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest uprawianie ziół na balkonie czy tarasie. To jednak sprawdzi się tylko latem. Na zimę i tak musimy przenieść uprawę do domu (szczególnie te najbardziej delikatne gatunki).

Zastosowanie ziół

Istnieje co najmniej kilkadziesiąt gatunków ziół, które możemy wykorzystać we własnej kuchni. Skupmy się jednak na tych najbardziej popularnych:

Szałwia - to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych.

Bazylia - należy do bardzo aromatycznych ziół. Jest stosunkowo łatwa do uprawy w doniczce. Warto wzbogacać nią smak sałatek, potraw z warzyw czy róż-nego rodzaju zup. Dorodne listki tego zioła doskonale prezentują się jako dekoracja potraw, np. spaghetti.

Mięta - napar ze świeżo zerwanych listków pomaga we wszelkich dolegliwościach układu pokarmowego, np. bólach brzucha, wzdęciach czy zgadze.

Oregano - to zioło o bardzo ostrym zapachu i charakterystycznym smaku. Doskonały dodatek do sałatek, ale też ryb i dań mięsnych.

Pietruszka - również bardzo łatwa w uprawie i przy tym bardzo pożyteczna. Często wykorzystywana jest w polskiej kuchni.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki