Lekarze i dietetycy wciąż przypominają, że najzdrowsze witaminy to te zawarte w jedzeniu, a nie w preparatach.
Świeże lub mrożone
Warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin, pod warunkiem że pochodzą z upraw ekologicznych. Najlepiej kupować je u sprawdzonego producenta lub w sklepie ze zdrową żywnością. Wybierajmy niekoniecznie piękne (takie są najbardziej podejrzane), ale świeże, o wyraźnej barwie. Nie mogą być uszkodzone, przywiędłe, miękkie, bo takie utraciły już wiele witamin.
Światło i ciepło niszczą głównie witaminę C, B i beta-karoten oraz przyśpieszają więdniecie. Młoda kapusta, z której usunięto głąb, przechowywana w temperaturze pokojowej traci w ciągu dnia ok. 50 proc. witaminy C, w szpinaku po dwóch dniach zostaje jej tylko 20 proc. Najlepiej więc warzywa i owoce kupować na bieżąco lub przechowywać w lodówce w przeznaczonym do tego pojemniku (szufladzie). Dietetycy przekonują, że wartość odżywcza świeżych produktów zachowują mrożonki. Warto w sezonie zamrozić na zimę ulubione owoce i warzywa z własnego ogródka.
Czytaj więcej na