Żywność, która ma pozytywny wpływ na zdrowie

2015-02-16 14:00

Odpowiednia dieta ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie. Sprawdź, jakie produkty wprowadzić do jadłospisu, aby uchronić się przed chorobami.

Czosnek, jajka, czy kasza jaglana znalazły się na liście najzdrowszych pokarmów świata. Stanowią źródło cennych witamin i minerałów. Nie tylko one powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Oto produkty, które mają korzystny wpływ na twoje zdrowie.

Produkty mające korzystny wpływ na zdrowie

Czosnek

Czosnek powszechnie znany jest jako naturalny antybiotyk, zwalczający bakterie i stany zapalne. Czosnek pozwala chronić jelita przed rakiem oraz wspomaga ich oczyszczanie z toksyn. Jest skutecznym lekiem w walce z grzybami, dlatego powinny go jeść osoby chore na kandydozę. Pomaga również zmniejszyć poziom złego cholesterolu.

Len

Siemię lniane występuje w różnych postaciach. Najlepszy jest olej lniany, zawierający łatwo przyswajalne kwasy omega-3. Powinny go spożywać osoby cierpiące na nadkwasotę i chorobę wrzodową, ponieważ działa osłaniająco na żołądek.

Kasza jaglana

Kasza jaglana to najzdrowsza i najbardziej lekkostrawna z kasz. Mogą ją jeść osoby cierpiące na celiakię, ponieważ nie ma w sobie glutenu. Z powodu właściwości zasadotwórczych powinna być spożywana przez osoby mające zakwaszony organizm. "Jaglanka" posiada mnóstwo witamin z grupy B, kwas foliowy, lecytynę oraz krzemionkę. Poprawia kondycję stawów, włosów oraz paznokci.

Jajko

Jajka zawierają mnóstwo minerałów i witamin. Są bogate w wartościowe białko. Wpływają korzystnie na wzrok, funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Jajka zawierają substancje obniżające poziom cholesterolu, takie jak kwasy omega-3 i lecytyna. Jednak osoby cierpiące na choroby układu krążenia powinny zachować ostrożność w jedzeniu jaj.

Komosa ryżowa

Wytwarza ziarna bogate w skrobię i białka, złożone ze wszystkich niezbędnych dla człowieka aminokwasów. Nie zawiera glutenu, jest odpowiednia w diecie wegańskiej. Ziarna komosy są bogatym źródłem wapnia, fosforu i żelaza.

Sprawdź: Te produkty spożywcze pozwolą ci uniknąć raka!

Łosoś

Łosoś zawiera mnóstwo kwasów omega-3, które m. in. chronią przed chorobami serca, działają przeciwzapalnie i pomagają w leczeniu depresji. Jedzenie łososia może nawet obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Mięso tej ryby zawiera wiele cennych witamin (m. in. D, E, B12, B16), a także minerały (selen, fosfor, magnez, potas czy jod).

Kurkuma

Kurkuma zawiera pigment zwany kurkuminą. Ma on działanie antyseptyczne i przeciwutleniające. Spożywanie kurkumy pomaga uniknąć zachorowaniu na Alzheimera oraz raka. Wspomaga oczyszczanie wątroby z toksyn.

Imbir

Ma silne właściwości rozgrzewające, szczególnie w formie naparu. Dzięki właściowościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym jest dobrym lekarstwem na przeziębienia. Dzięki imbirowi obniżysz poziom cholesterolu we krwi, wzmocnisz układ odpornościowy i poprawisz krążenie.

Brokuły

Stanowią źródło licznych antyoksydantów i pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dzięki brokułom możesz uniknąć choroby wrzodowej żołądka. Wysoka zawartość witaminy K w brokułach pomaga hamować rozwój niektórych nowotworów i poprawia krzepliwość krwi.

Spirulina (sinice)

Sinice dostępne są w różnych postaciach (np. tabletek). W ich składzie chemicznym znajdziemy m. in.: selen, wapń, chrom, miedź, magnez, mangan, cynk, żelazo, potas, kwasy linolenowe, witaminy (B, C, D, A, E). W większości składa się z białka.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail


Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki